Friday, February 16, 2007

Med hjärnan i samma skida som svärdet

Det blir allt mer uppenbart att ett det snart är dags för ännu ett kolonialt krig, och det är hög tid att börja motståndet. Liksom 2003 sprids lögnerna om massförstörelsevapen och en fara för världsfreden. Det kan tyckas som om det bara är "k" som bytts mot "n" i det utvalda mobboffrets namn, annars är allt samma. Lögner sprids från Pentagon och Vita huset och upprepas lydigt så länge att de nästan blir till sanningar som till och med annars sansade människor börjar tro på, för "ingen rök utan eld", som bekant. Folkpartiets Fredrik Malm har redan uttalat sej till förmån för "utökad amerikansk närvaro i Mellanöstern" (läs: ett amerikanskt anfall mot Iran), och fler liberala debattörer lär följa. Allt är likadant som 2003.

Nå, inte riktigt. Den här gången blir det inte något pinsamt sökande efter massförstörelsevapen som inte finns. Ty Iran har inga kärnvapen. Det tänker inte utveckla några, för det vet att allas ögon är fästa på det. Ibland är ett kärnenergiprogram bara ett kärnenergiprogram. Men ingen kan bevisa att det inte fanns några planer på att utvekckla kärnvapen. Och om någon mot all förmodan skulle lyckas så spelar det ingen roll, för alla vet att regeringen i Teheran är en brutal förtryckarregim med stenåldersåsikter och då kan man lätt göra en hundraåttiogradersgir och hävda att hela kriget handlade om att avsätta mullorna och ersätta dem med, tja, vad det nu blir för marionettregering som får låtsas styra landet i fortsättningen, med amerikansk "hjälp" förstås. Allt för att dölja att krigets verkliga orsak är att säkra Irans svarta guld för amerikanska intressen - och låta amerikanska företag göra sej en förmögenhet på "återuppbyggnad" förstås.

Men förhoppningsvis är fredsrörelsen ännu starkare den här gången, förhoppningsvis blir vi fler som möter upp till demonstrationer och protester. Katastrofen i Irak borde kunna övertyga även en och annan som lät sej ryckas med 2003 om att krig mot Iran inte gör någonting bättre. Men ingenting lär kunna övertyga dem som har hjärnan i samma skida som svärdet.

No comments: