Thursday, February 22, 2007

Pseudovetenskap

När jag ändå är inne på lokala händelser så passar jag på att rapportera en visserligen lite gammal nyhet: en ny organisation inom området "medicin och alternativmedicin" har bildats och fått sitt säte i Tranås, meddelar Tranås-Posten. Initiativtagare är professorn och överläkaren Per-Arne Öckerman från Lunds och Simen Kristiansen, en lokal stjärna inom "alternativmedicinen".

Om Öckerman och hans forskning vet jag inte så mycket, så det ska jag inte uttala mej om. Men han borde i alla fall välja sina vänner med större omsorg.

"Alternativmedicin" är ett ganska vitt begrepp som täcker både sådant som nästan är accepterat som vetenskap och sådant som sedan länge är motbevisat och i värsta fall rent livsfarligt. Men Simen Kristiansen sysslar med den senare sorten. Bl.a. ägnar han sej åt homeopati, en "behandlingsmetod" som i princip går ut på att man spär ut vissa ämnen som man påstår har läkande egenskaper långt bortom den gräns där inget längre finns kvar av ursprungsämnet. Sedan ger man resultatet - rent vatten - till patienten och säger att det kommer att göra henne frisk. Harmlöst, kan det tyckas, men faran är att patienter går till homeopater och får vatten istället för att gå till riktiga läkare innan det är försent. Homeopatin är utdömd av vetenskapen hur många gånger som helst. Den är helt enkelt inte försvarbar.

No comments: