Thursday, March 8, 2007

Fackligt igen...

Drevet mot arbetarnas organisationer fortsätter. I Tranås Tidning i måndags var det en insändare av moderaten Urban Persson på temat "det är så synd om stackars företagare som blir försatta i blockad bara för att de inte vill skriva på ett avtal om grundläggande rättigheter och schyssta villkor för sina anställda". Nedanstående text var tänkt som svar på den insändaren, men TrT har i skrivande stund inte publicerat den:

I en insändare den 5/3 ondgör sej moderaten Urban Persson över HRF:s blockad mot Wild 'n' Fresh i Göteborg. Några grundläggande fakta tycks dock ha undgått honom.
Hotell och restauranganställda har de sämsta lönerna i Sverige. För att dessa inte ska sjunka ytterligare genom att företag konkurrerar med lägre löner och sämre villkor för de anställda är det oerhört viktigt att kollektivavtalen gäller. Det är knappt hälften av arbetsköparna inom branschen som har kollektivavtal som det är. Om facket förlorar rätten till stridsåtgärder mot arbetsköpare som inte följer kollektivavtalet, förlorar det all möjlighet att hålla lönerna på en rimlig nivå - för det är knappast arbetsköparna intresserade av.
Från en annan sektor ser vi hur ägaren till ett vårdföretag i Nacka placerar ut vakter med schäferhundar för att hindra personalen att prata med Kommunals blockadvakter - är det föreningsfrihet, månne?
Det som pågår nu är inte en kamp för "föreningsfrihet" eller "valfrihet", som Urban Persson tycker, utan en kamp för att behålla rimliga löner och hyfsade villkor för Sveriges arbetare - fackligt organiserade eller inte. Det är en kamp som facket måste vinna, om vi inte ska återgå till 1800-talets arbetsmarknad, där arbetarna skulle stå med mössan i hand och tacka så mycket för att de "fick" arbete.

För övrigt anser jag att det är på tiden att börja använda termerna "arbetssäljare" och "arbetsköpare" igen. Det är vad det handlar om, inte något j-vla givande och tagande.

Uppdatering: Igår (måndag 12 mars) var den här texten faktiskt publicerad i TrT. Oh, joy.

No comments: