Tuesday, May 1, 2007

Fanbärarens bekännelser

Första maj, första maj...

I min slitna kavaj deltog jag först i V:s och Ung Vänsters torgmöte i Tranås kl. 11.00-ca. 12.30. Vi delade ut flygblad och Rebecca och jag underhöll alla som ville höra med några sånger.

Sedan drog vi till Jönköping för att gå i demonstrationståg, och där var vi väl sådär en tvåhundra grovt räknat, eftersom både Kommunistiska Partiet och SAC valde att ha egna tåg i år. Men V, Ung Vänster och Socialistiska Partiet gjorde ändå ett bra förstamajtåg med Huskvarna musikkår i täten, tätt följda av Per-Olof Bladh med partidistriktets gamla och ärevördiga fana och jag, som bar Ung Vänster Tranås illa snygga fana, gjord till 80-årsjubileet 2004. Jag var både stolt och rörd över äran att få gå främst och bära klubbens fana, och det skäms jag inte ett ögonblick för. För den som känner mej är det ingen hemlighet att jag älskar fanor och standar och att se vinden ta de röda fanorna medan Internationalen dånar från musikkåren - det är en av de vackraste syner jag vet!

Väl framme på Kulturhuset blev det fika, musik av en mycket duktig trubadur och tal av mycket duktiga talare. Alice Åström talade för Vänsterpartiet och gav oss en guidad tur genom den borgerliga regeringens arbetar-, kvinno-, invandrar-, äldre- & studerandefientliga politik och vad vi i Vänsterpartiet vill göra istället. Sedan var det två damer från palestisnk organisation (jag tog inget programblad så jag har inga namn, dumt av mej), som berättade och läste om hur livet är i det ockuperade Palestina, och sedan talade Socialistiska Partiets kommunfullmäktigerepresentant i Jönköping, och gav hela den samlade vänstern en utskällning för dess bristande enighet - med anledning av att inte mindre än fyra separata förstamajtåg gick genom Jönköping idag (eller jag ska väl skriva igår, för nu är det redan 2 maj).

Sammanfattningsvis en bra och rolig Första maj. Allt känns lite lättare, precis som det brukar efter arbetarrörelsens dag.

No comments: