Thursday, May 31, 2007

Tranås-Folket rescenserar: Robin Hood

Såg BBC:s nya Robin Hood-serie som nu sänds på Tv4. I förstone måste jag säga att jag är ganska besviken. Jag tror inte att det finns en enda Robin Hood-filmkliché som BBC-produktionen missat, från dom smutsiga gamla disktrasor som tycks vara ett kriterium för kategorin "förtryckt medeltidsbonde" i såna här produktioner (som om folk på medeltiden inte visste hur man tvättar kläder - man ser stundom kvinnor i filmerna som synbarligen tvättar, men tydligen inte dom kläder som sedan faktiskt bärs) till Robins kroksabel som han skaffat i det Heliga landet (där den typen av vapen inte blev populära förrän framåt 1500-talet).

Annat känns också igen - den återvändande korsfararen, den galne sheriffen och hans otäcka hantlangare och så vidare. Jungfru Marion har förstås fått en modernt frigjord karaktär och är i förbigående sagt en jävel på knivkastning, men just det är en form av anakronism som jag kan överse med.

Det finns emellertid positiva saker också med det här, och det är egentligen dit jag ville komma. Som Dick Harrison påpekade i sin bok Mannen från Barnsdale har Robin Hood på senare år fått mindre och mindre ädla motiv för sitt handlande. Kevin Costners Robin vill hämnas sin mördade far, Patrick Bergins Robin Hood vill ha tillbaka sitt gods - Robin har helt enkelt blivit egoist. Men i BBC:s version verkar Robin ha fått tillbaka sitt sociala samvete och kämpar mot sina naturliga allierade i adeln helt enkelt för att han inte gillar när de fattiga förtrycks - precis som det ska vara.

En annan bra sak är att den gamla klichén om "saxare" och "normander" tycks ha strukits ur manuset. Denna gamla rasistiska idé från Napoleonkrigens dagar (Walter Scotts Ivanhoe från 1819 är ett bra exempel) har inget med verkligheten att göra - konflikten mellan anglosaxare och normandiska erövrare var ordentligt bilagd långt före 1100-talets slut, och har nog mest fått följa med in i den moderna filmindustrin för att på ett enkelt sätt definiera vilka som är skurkar och vilka som är hjältar.

Så nog har BBC haft en och annan egen idé, det ska medges. Och sämre än Kevin Costners version kan det inte gärna bli.

No comments: