Friday, November 9, 2007

Holier Than Thou

"Holier-than-thou" är ett engelskt adjektiv som enligt min ordbok betyder "showing that you think you are morally better than other people". Jag har just upptäckt ordet och inväntar nu med spänning ett tillfälle att använda det. I väntan på ett sådant tillfälle har jag hittat några exempel på folk som passar in på ordet, var så goda:

Exempel 1: Några som definitivt är "holier-than-thou" är de som driver kampanjer för sexuell avhållsamhet bland unga. Det är tack och lov inte särskilt vanligt i Sverige (ännu) men i USA finns det faktiskt folk som på fullt allvar predikar detta som ett alternativ till förbättrad sexualupplysning och information om preventivmedel. Det är naturligtvis den kristna högern som står bakom dessa kampanjer, och de anklagar bittert förespråkarna för en mer verklighetsnära sexualundervisning för att uppmana unga till sexuell lössläppthet. Vad det sen skulle vara för fel med det tycks de inte riktigt kunna svara på...

Emellertid satte de förmodligen bibelorden i halsen när de läste den rapport från oberoende "National Campaign to Prevent Teen and Unplanned Pregnancy" som kom häromdagen. Pinsamt nog - för den kristna högern - visar det sej att kampanjer för sexuell avhållsamhet gör absolut ingenting för att förhindra tonårsgraviditeter, medan däremot ordentlig sexualundervisning inte bara förhindrar oönskade graviditeter, utan också gör ungdomarna mer försiktiga med val av partner och tenderar att höja medelåldern för sexualdebuten. Den amerikanska feministbloggen Feministing (ofta läsvärd även för européer) överdriver inte när den kallar detta för "[the] Least Shocking News of the Day" - läs gärna inlägget, och glöm inte kommentarerna!

Exempel 2: Här i Tranås lade vi i Vänsterpartiet nyligen in en interpellation i fullmäktige om hur kommunen arbetar i just frågor om sexualupplysning för unga, tonårsgraviditeter och könssjukdomar. När interpellationen besvarats vidtog en ganska snäll debatt där alla i princip höll med varandra om att det är viktigt med sexualupplysning - alla utom en "holier-than-thou" moderat som tog till orda och sa: "Jag förstår inte varför vänstern alltid ska prata om sex". (Debatten är inte återgiven i fullmäktigeprotokollet, så ni får tro mej på mitt ord, men en sammanfattning av interpellationen finns i alla fall under § 139 i protokollet.)

Exempel 3: Vänsterpartiets Hans Linde kommenterar lysande en artikel i tidningen Dagen - den kristna högerns huvudorgan i Sverige, och i allra högsta grad "holier-than-thou".

Exempel 4: Bloggen Röda Raketer har snokat upp en gammal artikel ur "Det bästa" från 1955. Det visste ni inte om öststaterna, säger jag bara...

Fler exempel kan komma en dag, men nu får det räcka för idag.

No comments: