Friday, December 21, 2007

Bravo, Lakota!

Nu har det varit tyst här på Tranås-Folket ett tag, det ber jag om ursäkt för. Jag kan bara skylla på att jag läst engelska den här terminen och de vet hur de ska hålla studenterna upptagna - vilket förstås är meningen. Riktigt vad jag ska skriva om nu när jag har en stund över vet jag knappt - det händer så oerhört mycket och detfinns så mycket att säga. Men ett urval får man väl göra, och just idag fastnar jag för följande:

Via Jinge hittar jag upplysningen att Lakota-indianerna har sagt upp sina avtal med de vita:

DN/TT: ”Lakotaindianerna har beslutat sig för att bryta sina fördrag med
USA och anser sig inte längre vara amerikanska medborgare.
En delegation av lakotaledare har meddelat utrikesdepartementet att fördragen, som är upp till 150 år gamla, inte längre gäller. Det rapporterar tv-kanalen Fox News.
I stället ska lakota själva utfärda pass och körkort, och den som bosätter sig i
lakotaland - och avsäger sig sitt amerikanska medborgarskap - slipper betala
skatt.”


Ett berömvärt initiativ, tycker Tranås-Folket. Ett bättre sätt att väcka omvärden inför de svåra förhållanden USA:s ursprungsbefolkning lever under kan man knappast tänka sej. Tranås-Folket föreslår härmed att hr statsminister Reinfeldt, som ju tidigare besökt det vita USA:s överhuvud, tar en tripp över där igen för att röka fredspipa med det röda USA:s ledare också. Deras idé om att inte ha några skatter torde ju åtsminstone tilltala honom, även om Tranås-Folket inte kan låta bli att fundera över hur den nya staten ska finansieras i så fall. Det ska i alla fall bli intressant att följa utvecklingen.

PS: I förbigående ska nämnas ett viktigt faktum som inte kommer fram i den citerade texten: indianerna säger inte upp fördragen utan orsak utan hävdar att USA genom upprepade fördragsbrott själva har gjort att de inte längre kan betraktas som giltiga (via Lakota Independece).

No comments: