Tuesday, January 8, 2008

Med hjärnan i samma skida som svärdet del II

En sak får man säga om Moderata Ungdomsförbundet: de står förenade bakom George Bushs krigspolitik långt efter att till och med de flesta amerikaner vänt sin president ryggen i avsky. Jag skrev förra året om Folkpartiets Fredrik Malm att han verkar ha hjärnan i samma skida som svärdet. Det tycks gälla MUF:arna också.

Målet är fortfarande Iran, men argumenten har förändrats. Sedan CIA och övriga amerikanska underrättelseorganisationer upplyste världen om att Iran inte alls är på väg att skaffa sej kärnvapen är det naturligtvis omöjligt att argumentera för ett krig på den grunden. Men Bush står fast - Iran är ett hot mot Friheten och måste oskadliggöras, och den som tvivlar på det stöder diktaturen (enligt principen "min motståndare tror inte ens på spöken, hur ska han då kunna skydda er ifrån dem", för att citera Bizarro).

Och har man inga argument för att bomba ihjäl några tiotusental civila, ja då får man hitta på någe. Så i en briljant manöver har MUF nu plötsligt kommit på att Iran bör ockuperas eftersom landets regim avrättar oskyldiga. Av detta skäl - för att avsätta Irans regering och införa "demokrati" (ni vet, sån som de har i Irak nu efter ockupationen) - bör enligt MUF Iran anfallas och ockuperas av Nato - och Sverige bör delta i angreppet.

Avrättningar av oskyldiga (liksom dödsstraffet överhuvudtaget) är ett brott mot mänskligheten, och regimen i Iran är förvisso en förtryckarregim som borde avsättas. Det finns emellertid inget som säger att en av USA tillsatt marionettregim á la Irak skulle avrätta färre än den nuvarande. I Irak utförs nämligen fortfarande avrättningar, och både Irak, Iran och USA är med på Amnesty Internationals lista över de länder som avrättat flest: Kina, Iran, Pakistan, Irak, Sudan och USA. I dessa länder utfördes år 2006 91% av alla kända avrättningar. Bara det borde räcka som bevis för att man inte kan bomba och ockupera fram demokrati.

Att tro att en USA-invasion skulle förändra Irans siffror till det bättre är knappast hållbart, och jag tvivlar på att ens MUF:arna själva tror på det. De vill ha krig eftersom George W Bush vill det, och GWB vill ha krig därför att den amerikanska storfinansen vill det, och den amerikanska storfinansen vill ha krig därför att det är lönsamt, mycket lönsamt - särskilt när kriget innebär att världens tredje största oljereserv säkras för amerikanska företag.

No comments: