Wednesday, April 23, 2008

Happy St George's day! Grattis Will! och glad Världsbokdag!

Att det är Englands nationaldag idag har kanske inte så många märkt. Det märks knappast i England heller, minns jag från när jag var där för två år sedan och bara noterade några tämligen berusade morrisdansare utanför pubarna. Men England är väl värt ett litet hurra - dess olika regeringar har begått hemska brott, men England är till syvende og sidst ett vänligt litet land där folk med bjällror på fötterna dansar löjliga folkdanser, och vem kan på allvar tycka illa om en sådan nation?

Dessutom är det idag William Shakespeares förmodade födelsedag (vi vet bara säkert att han döptes den 25 april 1564) och därtill hans dödsdag, ty han dog verkligen den 23/4 1616, liksom f.ö. också Spaniens store författare, Miguel de Cervantez.* Av den anledningen är det också Världsbokdagen idag! Jag ska fira det med att köpa en bok (över Internet, för bokhandlarna hade stängt innan jag kom på det). Shakespeare får då och då stå ut med att några konspirationsteoretiker påstår att han inte har skrivit sina egna verk - eftersom de inte kan tänka sej att en handskmakares son kan skriva något så storartat. Men det är inget att bry sej om. Storheten hos Wills verk kommer alltid att leva, konspirationsteorier eller inte!

Grattis på 444-årsdagen, Will! Och glad Världsbokdag och happy St. George's day på er alla därute!

*Om än Cervantez och Shakespeare inte dog samma dag. Spanien hade övergått till den gregorianska kalendern medan England höll fast vid den julianska, så datumet inföll inte samtidigt i båda länderna.

No comments: