Thursday, May 1, 2008

En glädjens dag!

Första maj, första maj...


...och återigen känner jag den där oerhörda känslan av lättnad som brukar infinna sej denna dag; känslan av att inte vara ensam utan att vara en del i en stor och brokig rörelse som på allvar vill förändra världen!

Även i år var det torgmöte i Tranås med Vänsterpartiet och Ung vänster. Vi delade ut förstamajtidningen, pratade med folk och Rebecca och jag sjöng och spelade lite liksom förra året. Jag passade också på att göra min officiella debut som säckpipespelare och framförde på min shuttle pipe* två skotska melodier med fredsanknytning: The Battle of the Somme och Bloody Fields of Flanders. (Klicka här för att höra The Dubliners framföra dessa låtar, med underbare Luke Kelly som sångare och enastående John Sheahan på fiol. Från albumet Revolution, 1973.)

Efter torgmötet for flera av oss Tranåsvänstrare till Jönköping där vi deltog i Vänsterpartiets, Ung vänsters och Socialistiska partiets gemensamma tåg. Jag räknade inte men jag gissar att vi var åtminstone ett par hundra personer. Jag fick, till min glädje och stolthet, vara fanbärare igen, och gick direkt bakom Huskvarna musikkår med Tranåsklubbens röda fana som fladdrade bra i den hårda vinden från sjön. På vägen mot Kulturhuset mötte vi SAC:s tåg och jag vinkade glatt (men fick inga vinkningar till svar, ohyfsat nog - kanske var de lite avis för att vi var fler än de...).

Väl på Kulturhuset underhölls vi av en trubadur och fick höra tal. Huvudtalare var en representant från IOGT-NTO som gav oss en kort överblick över alkoholpolitikens historia - och hur alkoholen ofta har varit ett vapen i händerna på de styrande klasserna. Han avslutade med ett citat av storkapitalisten John D. Rockefeller, som dock visar att åtminstone denne kapitalist hade insett en fundamental princip i alkoholpolitiken: för att bekämpa alkoholen i samhället måste vinstintresset bort, allt annat är slag i luften. Oerhört viktiga ord, omän från oväntat håll, och väl värda att minnas i dessa dagar då borgarna glatt säljer Vin&Sprit utan en tanke på hur det kommer att påverka alkoholens skadeverkningar. Efter honom talade Inga Jonasson från Vänsterpartiets landstingsgrupp och beskrev hur läget blivit sedan "alliansen" med moderaterna i spetsen tog över landstinget, och sist en representant från Socialistiska partiet.

Mycket roligt var det också att träffa andra Ungvänstrare, varav flera nya ansikten. Det är med glädje en gammal veteran (24 år varav 7 i förbundet) kan konstatera att återväxten i distriktet är god. Inte minst var den nya Jönköpingsklubben väl representerad.

Sammanfattningsvis var det en härlig Första maj, småregn och kyla till trots: en glädjens och samhörighetens dag, som det alltid är. Det är härligt att vara tillsammans och att känna att allt, precis allt, är möjligt!

(Bilden är hämtad från Ung vänster i Jönköpings län och visar demonstrationståget i Jönköping idag.)
__________________________
*en shuttle pipe är en slags skotsk säckpipa, mindre och tystare än "the Great Highlands Bagpipes". Den har alla bordunpipor inborrade i samma trästycke vilket gör den mycket behändig. Mitt exemplar har John Walsh byggt.

1 comment:

Fredrik Andersson said...

Det var bra var det! Du kanske ska länka till UV-jönköpings län i marginalen också =P. Både hemsidan och bloggen.

Micke meddelande idag att besöksantalet på hemsidan har rusat upp och jag har märkt av skillnad på bloggen också. Jag hoppas att det har att göra med vårt besök i Jönköping och att det finns en del nyfikna Jönköpingsbor där ute. Och så borde du verkligen skaffa Facebook. UV-jkpg har numera en egen grupp där man lätt kan kommunicera med varandra.