Friday, May 23, 2008

Idrotten fostrar!

Jajjemen! Till exempel är den en säker väg in i tunga alkoholvanor och en grabbig laganda, som på sin höjd betraktar kvinnliga sportutövare som ett pittoreskt inslag, och i sämsta fall som sexobjekt. Hur ska man annars förklara att ledningen för en fotbollsklubb stöttar ledare som sexuellt trakasserat en 17-årig spelare, medan spelaren själv uppmanas byta klubb om hon inte klarar av att träna med förövarna?

Idrottsrörelsen är förstås medveten om problemen. Tjejer och homosexuella diskrimineras i idrottsföreningarna. Flick- och damlagen får sällan de bästa träningstiderna, som istället reserveras åt de "viktiga" herrlagen. Kränkande och diskriminerande ord och uttryck är vanligt förekommande (liksom homofobiska och rasistiska) och den tjej som klagar möts effektivt med ett "jaja, lilla gumman, överreagerar du inte lite nu?" eller klassikern "det är ju bara på skoj, förstår du väl".
Det var inte mer än i förrgår jag hörde på tv att rörelsen tänker ta i med hårdhandskarna nu. Ju förr dess hellre! Vad gäller idrottsrörelsen, och då i synnerhet lagidrotterna, tycks jämställdhetsarbetet ligga långt efter de andra folkrörelserna. (Ja, frikyrkorörelsen oräknad förstås. Den har ju så att säga misogynismen inbyggd i sin ideologi.)

Slutligen: ja, tränarna var fulla. Men det är fanimej ingen ursäkt. Det gör bara saken ännu värre. Den som medvetet berusar sej måste vara medveten om att en av alkoholens mer triviala effekter är att sätta alla mentala spärrar ur spel. Och brukar inte idrottsrörelsens företrädare hävda att idrott leder till sunda vanor, och att mer organiserad idrott är ett sätt att angripa ungdomsfylleriet? I det här fallet hade klubben till och med en nolltoleranspolicy mot alkohol och andra droger - men hur mycket är en sådan värd när grabbkollektivet känner sej utmanat? Mindre än vad en kinesisk barnarbetare får för att sy en fotboll.
_____________________________________
PS: Läs även Hanna Löfqvist på samma tema och notera gärna hur den första anonyma kommentaren till hennes inlägg automatiskt går in i försvarsställning 1: "Det finns schyssta män, alltså finns det inga könsmaktsstrukturer och feminister är irrationella manshatare".

No comments: