Monday, June 9, 2008

Var är countryns kvinnor?

I SvT 24 sändes idag ett riktigt bra program, under rubriken "Musikbyrån presenterar", om staden Nashville i Tennessee, ni vet, countrymusikens huvudstad. Det var roligt att få se staden ur artisternas perspektiv, där Country Hall of Fame och skivbolagens stora skrytbyggen framstår som mycket o-country jämfört med artisternas bohemiska husvagnar och kåkar. Överhuvudtaget gav programmet, som så många andra skildringar av Nashville, ett närmast dystopiskt intryck: intervjuade artister, främst Hank Williams III, fick omväxlande framföra sina låtar och berätta att Nashville inte längre är den musikstad det en gång var, för att den har blivit för kommersialiserad av skivbolagen eller för att ingen längre gör riktig countrymusik (underförstått: sån som jag och mina vänner gör).

Det stämmer att det görs mycket menlös countrypop i Nashville, långt från den nerv och spelglödje som utmärkte den tidiga countryn och bluegrass-musiken. Men Hank III och de andra intervjuade förbigick med tystnad några mycket bra artister som lever och frodas i Nashville och som gör musik som ingen kan säga inte är riktig countrymusik: Emmylou Harris, Alison Krauss och Gillian Welch, t.ex. Ingen av dessa gör någon mesig lättvariant av country. Det är själ, hjärta och melankoli rakt igenom, dessutom chosefritt och utan det tuffa poserande som manliga countryartister alltför ofta hänfaller till.

Att Hank III inte nämnde dessa kvinnor må vara hänt, men att programmets skapare inte har brytt sej om att nämna dem överhuvudtaget är betydligt mer oroande. Det tyder på en bristande vilja att skildra countryn och Nashville sådant det faktiskt är, istället för att rikta kameran mot enbart det manliga poserandet och "det var bättre förr"-attityden.* Den enda kvinna som intervjuades var Dolly Parton, som inte fick säga särskilt mycket, och inget om den kvinnliga countrymusiken. Men det är en musik som förtjänar att lyftas fram i ett Tv-program som detta. För medan männen luftar sina Johnny Cash-komplex gör kvinnorna country - country som talar rakt och enkelt till hjärtat, precis som country ska göra.

Lowes country-tips:

1: Lyssna på Emmylou, Alison och Gillian. Och på alla tre tillsammans!

2: En lysande parodi på countryns tuffa attityder - Claes Ericsson sjunger Jerrys tunga sång.

3: Ett förhållande till country som ligger mycket nära mitt - Per Fritzell sjunger Countrykillen.

___________________
*Nu ska det i och för sej sägas att countrymusik bygger på att allt var bättre förr, annars skulle textförfattarna inte få mycket skrivet.

No comments: