Wednesday, December 31, 2008

Folkmord pågår

Som bloggare måste jag dra mitt strå till stacken och instämma i kören:

Jag kan inte nog fördöma Israels behandling av det palestinska folket. Det blir mer och mer uppenbart att ett regelrätt folkmord pågår. Attackerna mot Gaza är bara en del av det.

Det är patetiskt att se israeliska militärer och politiker försöka skylla mördandet på Hamas. Men det finns ingenting, ingenting, som kan ursäkta att man medvetet bombar civila. Det finns ingenting som kan ursäkta Israels ockupation av Gaza, byggandet av bosättningar, den konstanta, ständigt pågående förnedringen och det långsamma folkmordet på Palestinas folk.

Det värsta är att det inte skulle behöva ske. Om EU och USA ville skulle mördandet sluta i morgon och en tvåstatslösning snart vara på väg. Men båda supermakterna väljer att blunda, för Israel är en bra samarbetspartner, politiskt, ekonomiskt och militärt. Inte minst USA ser Israel som ett viktigt stöd i sitt brutala krig för olja och makt (även känt som "kriget mot terrorismen"). Därför får Israel hållas, därför att EU och USA ändå inte ser araber som lika viktiga som européer - som "riktiga människor". Rasismen är så uppenbar att man storknar när en död israel får ett särskilt omnämnandet i nyheterna, medan trehundra döda palestinier bara nämns i förbifarten.

Det finns inte mycket vi kan göra, vi som saknar makt och inflytande. Men vi kan säga gång på gång det som de ansvariga inte vill höra: att palestinierna är människor som vi andra och att varje människoliv är lika mycket värt.

Andra om detta:
Ali
Motbilder
Helena Duroj
Jinge
Ung vänster

No comments: